Terugblik: Jersey – Carteret 2019

29-12-2020 | Wedstrijden

Donderdag 25 juli 2019

Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de HJC, beginnen de dag met een bak koffie en knopen de trailer met de Haarlemmerhout achter de gloednieuwe auto van Marc. Ook Eveline, de enige dame tussen de verder uit Haerlemse Heeren bestaande groep, is zo vriendelijk geweest om haar auto ter beschikking te stellen. Met acht roeiers zetten we koers naar Frankrijk. De stuurman pikken we daar wel op.

We zijn net de grens van België over als het idee ontstaat om een bezoekje te brengen aan het bekende bierklooster in Westvleteren. Je kan immers nooit genoeg bier meenemen naar een roeiweekend. Na wat uitdagingen met Google Maps en de lokale Belgische wegen zitten we niet veel later aan een heerlijk biertje in de ochtendzon in Westvleteren.

Carteret 2019

Na aankomst in het Franse Carteret installeren we ons in de lokale jeugdherberg (daar ben je nooit te oud voor) en genieten van een uitgebreide maaltijd met allerlei lekkernijen uit de zee. En van de bijbehorende wijn natuurlijk.

Carteret 2019

Vrijdag 26 juli 2019

De volgende dag zetten we de tocht per gemotoriseerde boot voort naar het Engelse eiland Jersey. De Haarlemmerhout wordt door een lokale vissersboot ook die kant op gesleept.  De rest van het deelnemersveld verzamelt daar ook en maakt zich op voor de wedstrijd van zaterdag.

Carteret 2019

Ook al ligt dit eilandje een heel eind van het moederland vandaan, ze houden zich wel braaf aan de gebruikelijke Engelse eetgewoontes. Het is allemaal prima, maar een extra motivatie om de volgende dag extra hard over deze uitloper van het Kanaal terug naar Frankrijk te roeien.

Carteret 2019

Zaterdag 27 juli 2019

Wedstrijddag. Dat we zullen winnen staat nu al vast. Niet omdat we nou zo zeker zijn van onze kwaliteiten, maar wel omdat we de enige deelnemer zijn in de ‘buitencategorie’. De rest van het deelnemersveld bestaat uit (semi)professionele zeewaardige roeiboten. Op het moment dat het getijde en de wind het toestaan, gaat de race van start en beginnen we aan onze tocht van 28 kilometer over de hoge golven.

Carteret 2019

Het is afzien onderweg en we houden ons vast aan de gedachte dat het na het ronden van de kardinaal halverwege allemaal makkelijker wordt. Blijkbaar hebben we vanaf dat moment de stroming mee, maar daar merken we weinig van. De stuurman motiveert ons door vanaf dat moment al te zeggen dat we er bijna zijn. Na een paar kilometer geloven we hem niet meer, maar uiteindelijk zien wij ook dat het dorpje Carteret nu wel dichterbij begint te komen.

Carteret 2019

Na een kleine 3,5 uur roeien we de rimpelloze baai van Carteret in. Daar worden we verwelkomt door de familie van David en onze Franse fans. De champagne en de verse ‘wulken’ smaken heerlijk en zijn verdiend. Na het feest kruipt uiteindelijk iedereen wel een keer zijn bed in.

Carteret 2019

Zondag 28 juli 2019

Na het ontbijt maken we ons op voor de terugreis. Nadat we ons toch weer vergist hebben in de afstand van Normandië naar Haarlem, komen we eind van de dag uitgeput aan. Moe, maar trots en voldaan sluiten we het weekend af en begint het normale leven de volgende dag weer.

Carteret 2019

Overige berichten

Slag om Hulckesteijn 2022

Slag om Hulckesteijn 2022

14 mei 2022 Zaterdagochtend 8 uur We vertrekken met de twee teams vanochtend vanaf de bouwschuur. Even samen een bakkie en een stroopwafel. Ondertussen staat Mooie Nel al in al haar mint-turquoise schoonheid te popelen op de trailer van de Haarlemmerhout. Zelf ben ik...

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Wat doe je als je niet mag trainen tijdens de lockdown? Eenpersoons roeibootjes op de Nieuwkoopse Plassen huren bijvoorbeeld. Het was even zoeken om in het winterseizoen genoeg bootjes te vinden die in het water liggen, maar het lukt om er tien te huren. Op...

Seizoen 2020: een beetje trainen en Vechten op de Vecht

Seizoen 2020: een beetje trainen en Vechten op de Vecht

Het vorige bericht op deze site heeft de veelbelovende titel “Trossen los, seizoen 2020 is gestart!”. Inmiddels liggen de sloepen al weer weken op de kant en zijn maar nauwelijks gebruikt dit jaar. Kerst 2020 is net voorbij en terugkijkend op het afgelopen roeiseizoen...