Over ons

Contact

Neem gerust contact met ons op over een proeflidmaatschap, sponsor worden, een sloeproei clinic of bij andere vragen.

Lid worden:
Marc Talens, secretaris@sloeproeihaarlem.nl of 06-89970092. Voor dames kan ook contact opgenomen worden met Renate van Meurs – 06-20013718.

Sponsoring, clinics en algemene vragen:
Peter Rethans, voorzitter@sloeproeihaarlem.nl of 06-15104298

Bestuur

Voorzitter: Peter Rethans
Secretaris: Marc Talens
Penningmeester: Eveline van Westerop

Commissies

Wedstrijdcommissie: Renate van Meurs & Melle Verhagen
Trainingscoördinatie: Renate van Meurs & Dennis Vleeshhouwer
Trainingscommissie: Edwin Heino & Arnold Kuiter
Technische commissie: Mary Ann Martens & Daan Jacobs
Website: Renate van Meurs

Locaties

De vaste ligplaats van onze sloepen is midden in het centrum van Haarlem aan de Nieuwe Gracht ter hoogte van huisnummer 17, op de hoek van de brug van de Kruisstraat.

Het traileren van de sloepen vind plaats bij onze vrienden van de Haarlemsche Jachtclub aan de Mooie Nel in Haarlem. Daar verzamelen we dan ook meestal voor de wedstrijden.

Postadres

Wil je ons per post bereiken? Dat kan op het volgende adres:

Sloeproeivereniging Haarlem
Marsstraat 31
2024 GA  Haarlem

Sloeproeivereniging Haarlem

In 1993 heeft een aantal HBO-scheepsbouwkunde studenten een unieke sloep gebouwd op basis van een ontwerp uit de 17e eeuw; de Haarlemmerhout.

De studenten zijn begonnen met sloeproeien in Haarlem en hebben in 1997 officieel de Sloeproeivereniging Haarlem opgericht.

In 2006 sloot een aantal dames zich bij de vereniging aan met de sloep ‘Icterus’. In de winter 2021-2022 heeft aantal van de leden zelf een St. Ayles Skiff gebouwd. Hier gaan we binnenkort ook regelmatig in trainen. 

Momenteel hebben we rond de 40 actieve leden.

Ons 20-jarig jubileum in 2017 hebben we goed gevierd met de door ons georganiseerde wedstijd ‘De Hel van de Nel’. In 2023 vieren we ons 25-jarig jubileum.

Onze sloepen

Herensloep de Haarlemmerhout

De herensloep de Haarlemmerhout is een reddingssloep die in 1993 door een aantal scheepsbouwkunde studenten is gebouwd. Dit op basis van tekeningen uit de 17e eeuw uit het Scheepvaart Museum in Amsterdam.

De sloep is gebouwd volgens de woodcore-methode waarbij dunne stroken hout aan beide zijden met een laag glasvezel polyester bekleed worden. De sloep heeft daardoor een gewicht van slechts 480 kilogram.

Damessloep de Icterus

De damessloep de Icterus is een walvissloep die in 1996 gebouwd is. Het ontwerp van deze Kromhout-Whaler stamd uit 1882 en werd vroeger gebruikt voor de walvisvaart.

De sloep heeft een slanke rompvorm en een scherp achtersteven. Oorspronkelijk was de sloep verbonden aan de opleiding verpleegkunde. Destijds had de Icterus een felgele kleur. Icterus betekent dan ook ‘geelzucht’.

Reservesloep de Epoxydus

Wat doe je als je bij wedstrijden meer roeiers dan riemen beschikbaar hebt? Dan maken we gebruik van onze reserve sloep.

Met de roeiers van Tata steel uit IJmuiden hebben we een mooie afspraak over het gebruik van hun tweede sloep, de Epoxydus. Zelf roeien de heren van Tata in de Adamanteus en daarom ligt de Epoxydus meestal ongebruikt op het droge.

Ondanks dat er 8 roeiers in passen, gebruiken we de Epoxydus ook veel voor wedstrijden waar we met 6 man aan mee doen.