Slag om Hulckesteijn 2022

22-05-2022 | Wedstrijden

14 mei 2022

Zaterdagochtend 8 uur

We vertrekken met de twee teams vanochtend vanaf de bouwschuur. Even samen een bakkie en een stroopwafel. Ondertussen staat Mooie Nel al in al haar mint-turquoise schoonheid te popelen op de trailer van de Haarlemmerhout. Zelf ben ik nog wel echt wat brak van de biertjes tijdens de heel gezellige doop van gisteren. Als ik me dan toch op karakter naar buiten sleep hoor ik van Dennis dat er nog wat tandpasta op mijn mond zit. Wordt het dan zo’n dag?

De eerste keer

Het is echt rete spannend vandaag. Mooie Nel heeft nog nooit in het water gelegen en we hebben nog geen meter in haar geroeid. En nu gelijk een echte wedstrijd. Als ze nu maar blijft drijven? Valt er wel in te roeien? Zullen de dolpennen niet breken, of nog erger de riemen? Houden we haar schadevrij vandaag? Wat denken de andere teams van onze bouwkunsten?

De heenreis

We kijken continu alleen maar op de achteruitrijcamera in Daan’s auto, Wat-is-ze-mooi! En dan plots zijn we al een uur verder en in Nijkerk. Eigenlijk gelijk als we aankomen rijden krijgen we van de net gearriveerde vrouwen van NL009 uit Woudrichem te horen dat ze haar mooi vinden, vooral de kleur. De dag kan bijna niet meer stuk. Nu zelf de boot even traileren, wellicht vanwege alle aandacht rijdt Daan de trailer heel soepeltjes in een keer rechtuit van de helling af. En 2 minuten later ligt Mooie Nel te stralen in de haven van de Zuidwal. Die horde hebben we ook weer gehad.

Warm welkom

Mooie nel tijdens de eerste wedstrijd

Het is nog maar een klein wereldje in Nederland dat St Ayles Skiff roeien. We komen al snel wat bekenden tegen, Arie waar we de mal hebben opgehaald en veel tips hebben gekregen, Martin die ons een eerste clinic gaf, Stefan en Kees die met de 5 zalmen naar de schuur kwamen, Hildegard van de ALV, en ondertussen ook wat andere roeiteams  hebben al bekende gezichten. Maar ook veel onbekenden komen langs voor een praatje en om de boot te bewonderen. Wat een lieve wereld, we verzuipen in de complimenten over hoe mooi ze is geworden. En echt alles wordt gefotografeerd.

Ongetraind

We hebben niet alleen geen kans gehad om in de skiff te trainen, een aantal van ons heeft tijdens de bouw ook vrijwel niet meer in de Haarlemmerhout getraind. Gelukkig zijn het wedstrijdjes van maar 2 kilometer. De eerste race is aan ons mixteam. Renate en Anna op BB en Peter en Richard op SB. Door alle adrenaline zetten ze hier vanaf de start een moordend slagtempo in. Echt helemaal gaar en versleten komen ze na ongeveer 14 minuten later over de streep. Dat is een mooie waarschuwing voor ons herenteam. Met Ed aan de stok oefenen we nog een paar keer hoe we het snelste kunnen keren, en we stemmen af hoe we het tempo laag kunnen houden en de slag lang.

Slag om Hulckesteijn 2022

De start

Gewoon alles heel houden aan de boot en onszelf en leren roeien. Toch zitten we vanaf de start gewoon te rammen alsof we de boot gestolen hebben. Maar de twee andere teams in onze start laten ons al snel een flink eind achter zich. Zelf zit mijn riem te laag, of bankje te hoog. De riem schept zo nu en dan op de retourslag en flink hangen is al niet mijn hobby maar gaat me nu helemaal slecht af met die riem zo laag en ongetraind.

Toch gaat het redelijk voor een eerste keer, een mooi krachtig tempo. Ed voelt aan haar trillende roer dat Mooie Nel er ook zin in heeft! De tweede match na de lunch gaat wel iets minder. Daan zit zich wat op te roken door de warmte op deze zonnige dag, Dennis raakt met zijn voeten los, de riempjes zitten net niet goed. Maar Ivar heeft al aardig een stabiele trage krachtige slag te pakken en Ed heeft het ronden van de boei steeds meer onder controle.

De prijsuitreiking

We eindigen met beide teams bijna onderaan. We zullen veel moeten trainen en nog wat tunen aan de boot. De mannen van de DARA zeggen nog dat ze ons wel weer een clinic willen geven. Slagtempo, ronden van de boei, lengte, maar ook trim van de boot. Erik, kan jij niet voortaan naar bakboord vier?

Slag om Hulckesteijn 2022

Weer op de trailer

Bij het klaarmaken van de boot komt er nog een man naar Ivar toe met een berg inhoudelijke complimenten over onze boot. Even later blijkt dat deze man de bouwer is van de 5 Zalmen, een van de mooiste boten uit het veld. Moe maar nagenietend van de mooie dag zitten we daarna weer in de auto terug naar Haarlem. En dromend van alle avonturen die we nog met Mooie Nel gaan beleven!

Erik Koning

Overige berichten

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Wat doe je als je niet mag trainen tijdens de lockdown? Eenpersoons roeibootjes op de Nieuwkoopse Plassen huren bijvoorbeeld. Het was even zoeken om in het winterseizoen genoeg bootjes te vinden die in het water liggen, maar het lukt om er tien te huren. Op...

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Donderdag 25 juli 2019 Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de HJC, beginnen de dag met een bak koffie en knopen de trailer met de Haarlemmerhout achter de gloednieuwe auto van Marc. Ook Eveline, de enige dame tussen de verder uit Haerlemse Heeren bestaande groep, is...

Seizoen 2020: een beetje trainen en Vechten op de Vecht

Seizoen 2020: een beetje trainen en Vechten op de Vecht

Het vorige bericht op deze site heeft de veelbelovende titel “Trossen los, seizoen 2020 is gestart!”. Inmiddels liggen de sloepen al weer weken op de kant en zijn maar nauwelijks gebruikt dit jaar. Kerst 2020 is net voorbij en terugkijkend op het afgelopen roeiseizoen...