Maasrace 2018

08-10-2018 | Wedstrijden

Vlak voor de wedstrijd was er een kleine tegenslag, een last-minute afzegging van een bakboordroeier. Uiteraard zijn we wel gewoon gestart. Nog wel wat gediscussieerd over de krappe bezetting. Maar eigenlijk maakte niemand zich er echt druk over. De observatie aan stuurboordzijde was dat het toch niet zoveel uitmaakt, 3 of 4 bakboordroeiers. Door de bakboordroeiers werd geroepen dat de krachtverdeling nu eindelijk eens een keer in evenwicht zou zijn.

Kortom, geen woorden maar daden. Op naar Rotterdam.

In de auto bleek dat Jaap Rotterdamse roots heeft. Dus wat er die dag ook zou gebeuren: de conclusie zou worden dat de race plaatsvond in een hele leuke stad die er ook erg mooi uitziet.

De locatie van het evenement was top. Midden in de stad bij de Oude Haven. Het bleek die dag ook open monumentendag te zijn. In het kader van ‘Sloeproeivereniging Haarlem ook cultureel erg verantwoord’ hebben we met onze local tourguide Nanette het Witte Huis (wolkenkrabber uit 1898) beklommen. Het uitzicht boven was magnifiek. Het viel ons wel op dat het behoorlijk hard waaide. Dat beloofde nog wat voor de race….

De start vond plaats op de Maas vlak voor de Erasmusbrug. Toen we eenmaal op de rivier aankwamen bleek er inderdaad een stevig briesje te staan en er was behoorlijk wat stroming. We startten met alle 50 boten op een rij. Prachtig gezicht. Niet dat we veel tijd hadden om te kijken, want er moest natuurlijk keihard geroeid worden. De Haarlemmerhout ging er als een speer vandoor.

Het liep soepel. We merkten nauwelijks dat we maar met zijn zevenen waren. Stroming mee, wind mee, klein zonnetje, maar niet te warm. Het was echt heerlijk roeien. Het parcours ging een stuk de Maas af landinwaarts. Vervolgens moesten we Maas oversteken naar een niet zo erg boeiend industriegebied. Ed stuurde ons als een volleerd binnenvaartschipper tussen alle vrachtschepen door. Na een rondje om een eiland was het tijd voor de terugweg. Twaalf kilometer achter de rug. Nog maar zes te gaan.

Maar toen voeren we weer de Maas op. F#ck tegenwind. Niet zo’n klein beetje ook. Ook flinke golven en stroming tegen. Alsof we op open zee voeren. De laatste zes kilometer bleken moordend zwaar. Nu pas merkten we echt dat we een man misten. Ed probeerde ons zo dicht mogelijk langs de kant te houden. Zodra we uit de luwte van de wal kwamen stonden we bijna stil. Beuken. Iedereen ging stuk. Hoe lang nog? Eindelijk de finish. We hadden gestreden voor wat we waard waren.

Bij de prijsuitreiking bleek dat we met zijn zevenen net te kort waren gekomen voor het podium. Na een stevige borrel zijn we nog met zijn allen wat gaan eten bij Nanette thuis. Friet met snacks om de broodnodige calorieën weer aan te vullen.

Machtig mooie race die Maasrace. Volgend jaar komen we terug!

Meer foto’s op   en dank aan Arne voor het verslag

Overige berichten

Slag om Hulckesteijn 2022

Slag om Hulckesteijn 2022

14 mei 2022 Zaterdagochtend 8 uur We vertrekken met de twee teams vanochtend vanaf de bouwschuur. Even samen een bakkie en een stroopwafel. Ondertussen staat Mooie Nel al in al haar mint-turquoise schoonheid te popelen op de trailer van de Haarlemmerhout. Zelf ben ik...

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Wat doe je als je niet mag trainen tijdens de lockdown? Eenpersoons roeibootjes op de Nieuwkoopse Plassen huren bijvoorbeeld. Het was even zoeken om in het winterseizoen genoeg bootjes te vinden die in het water liggen, maar het lukt om er tien te huren. Op...

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Donderdag 25 juli 2019 Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de HJC, beginnen de dag met een bak koffie en knopen de trailer met de Haarlemmerhout achter de gloednieuwe auto van Marc. Ook Eveline, de enige dame tussen de verder uit Haerlemse Heeren bestaande groep, is...