Harlingen-Terschelling 2019

31-05-2019 | Wedstrijden

Dit jaar waren de mannen van sloeproeivereniging Haarlem weer aan de beurt om de bekende HT race te mogen roeien. Ongeveer 33 kilometer afzien van Harlingen naar Terschelling over de Waddenzee. Op vrijdag 31 mei was het dan zover.

De dag begon ontspannen. Rustig wakker worden, ontbijten en wachten tot de laatste mannen vanuit Haarlem en Terschelling zich bij ons zouden voegen. Even na half 9 naar onze sloep voor deze wedstrijd, de Epoxidus. Die bleek al losgegooid te zijn. Met enig kunst en vliegwerk lukte het toch de sloep netjes aan de kant te krijgen. Nog zo’n twee uur te gaan. Broodjes eten voor de nodige koolhydraten, drinken voor de vochthuishouding en natuurlijk nog even de stop bij het toilet om alle overtollige ballast te lozen.

Om 10.55 uur klonk het startschot voor onze race. Als eerste van de tien sloepen verlieten we de haven van Harlingen. Voorbij de pier werden we direct al geconfronteerd met een flinke golfslag. Na 5 minuten waren de ruggen al aardig nat van het opspattende buiswater. Het beloofde een stevig stukje roeien te worden. Des te groter was de drive om lekker te gaan knallen met zijn allen!

HT 2019

HT 2019

Dan kwam de wind schuin van voren, dan kwam de wind van de zijkant. Enige constante was dat je bij iedere slag moest opletten op je inpik. Stuurman Edwin zorgde ervoor dat we op tijd wisten wanneer er hoge golven aankwamen een loodste ons door de woelige baren. Dit leek een eeuwigheid te duren.

Het omslagpunt kwam bij het Schuitegat. Na een bocht van 90 graden, werkte de wind eindelijk in ons voordeel. De golven gooide ons bijna het Schuitegat in. En ook dit keer zorgde Edwin ervoor dat we maximaal gebruik konden maken van de golven. Omdat het tempo er goed in zat (en dat heb je niet altijd bij het schuitegat), werden de roeiers nog enthousiaster. De eindsprint werd ingezet. Met de vlag van Haarlem in de handen van onze stuurman kwamen we rond 14.00 uur over de finish.

In de haven aangekomen konden we heerlijk gaan genieten van ons welverdiende biertje. Het weer zat ongelooflijk mee. Op zee werden we voorzien van een verfrissende combinatie van wind en zeewater, in de haven was het heerlijk vertoeven op het dek in het zonnetje. Een betere afsluiting van de HT race kun je je bijna niet wensen.

HT 2019

HT 2019

Volgend jaar mogen de dames weer gaan strijden om de eer van sloeproeivereninging Haarlem hoog te houden. De Haerlemse Heeren geneieten nog even na van de fantastische oversteek in 2019.

Overige berichten

Trossen los, seizoen 2020 is gestart!

Trossen los, seizoen 2020 is gestart!

De ALV is achter de rug, twee nieuwe sponsoren zijn aangetrokken, het bestuur is aangevuld met nieuwe bestuursleden en we hebben de eerste trainingen er op zitten. Het jaar 2020 is nu ook voor Sloeproeivereniging Haarlem begonnen! Sloepen te water, trainingen van...

Haal op gelijk in Harderwijk 2019

Haal op gelijk in Harderwijk 2019

Wind. Heel veel wind stond er op de dag van de eerste editie van Haal op Gelijk in Harderwijk. In het hele land waren festivals afgelast en de sloeproeiwedstrijd in Urk kreeg een andere route die niet over het IJsselmeer voer. De wedstrijd in Harderwijk ging...

Vechten op de Vecht 2019

Vechten op de Vecht 2019

De opening van het wedstrijdseizoen 2019 is een feit. Op de Vecht verschenen zowel de dames als de heren aan de start. Uitslag Dames - Icterus (8 pers) Overall : 4e plaats 1e klasse: 3e plaats Winnaar Kromhout Whaler prijs! Heren - Haarlemmerhout (8 pers) Overall: 14e...