Harlingen-Terschelling 2019

31-05-2019 | Wedstrijden

Dit jaar waren de mannen van sloeproeivereniging Haarlem weer aan de beurt om de bekende HT race te mogen roeien. Ongeveer 33 kilometer afzien van Harlingen naar Terschelling over de Waddenzee. Op vrijdag 31 mei was het dan zover.

De dag begon ontspannen. Rustig wakker worden, ontbijten en wachten tot de laatste mannen vanuit Haarlem en Terschelling zich bij ons zouden voegen. Even na half 9 naar onze sloep voor deze wedstrijd, de Epoxidus. Die bleek al losgegooid te zijn. Met enig kunst en vliegwerk lukte het toch de sloep netjes aan de kant te krijgen. Nog zo’n twee uur te gaan. Broodjes eten voor de nodige koolhydraten, drinken voor de vochthuishouding en natuurlijk nog even de stop bij het toilet om alle overtollige ballast te lozen.

Om 10.55 uur klonk het startschot voor onze race. Als eerste van de tien sloepen verlieten we de haven van Harlingen. Voorbij de pier werden we direct al geconfronteerd met een flinke golfslag. Na 5 minuten waren de ruggen al aardig nat van het opspattende buiswater. Het beloofde een stevig stukje roeien te worden. Des te groter was de drive om lekker te gaan knallen met zijn allen!

HT 2019

HT 2019

Dan kwam de wind schuin van voren, dan kwam de wind van de zijkant. Enige constante was dat je bij iedere slag moest opletten op je inpik. Stuurman Edwin zorgde ervoor dat we op tijd wisten wanneer er hoge golven aankwamen een loodste ons door de woelige baren. Dit leek een eeuwigheid te duren.

Het omslagpunt kwam bij het Schuitegat. Na een bocht van 90 graden, werkte de wind eindelijk in ons voordeel. De golven gooide ons bijna het Schuitegat in. En ook dit keer zorgde Edwin ervoor dat we maximaal gebruik konden maken van de golven. Omdat het tempo er goed in zat (en dat heb je niet altijd bij het schuitegat), werden de roeiers nog enthousiaster. De eindsprint werd ingezet. Met de vlag van Haarlem in de handen van onze stuurman kwamen we rond 14.00 uur over de finish.

In de haven aangekomen konden we heerlijk gaan genieten van ons welverdiende biertje. Het weer zat ongelooflijk mee. Op zee werden we voorzien van een verfrissende combinatie van wind en zeewater, in de haven was het heerlijk vertoeven op het dek in het zonnetje. Een betere afsluiting van de HT race kun je je bijna niet wensen.

HT 2019

HT 2019

Volgend jaar mogen de dames weer gaan strijden om de eer van sloeproeivereninging Haarlem hoog te houden. De Haerlemse Heeren geneieten nog even na van de fantastische oversteek in 2019.

Overige berichten

Slag om Hulckesteijn 2022

Slag om Hulckesteijn 2022

14 mei 2022 Zaterdagochtend 8 uur We vertrekken met de twee teams vanochtend vanaf de bouwschuur. Even samen een bakkie en een stroopwafel. Ondertussen staat Mooie Nel al in al haar mint-turquoise schoonheid te popelen op de trailer van de Haarlemmerhout. Zelf ben ik...

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Wat doe je als je niet mag trainen tijdens de lockdown? Eenpersoons roeibootjes op de Nieuwkoopse Plassen huren bijvoorbeeld. Het was even zoeken om in het winterseizoen genoeg bootjes te vinden die in het water liggen, maar het lukt om er tien te huren. Op...

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Donderdag 25 juli 2019 Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de HJC, beginnen de dag met een bak koffie en knopen de trailer met de Haarlemmerhout achter de gloednieuwe auto van Marc. Ook Eveline, de enige dame tussen de verder uit Haerlemse Heeren bestaande groep, is...