Haal op gelijk in Harderwijk 2019

08-06-2019 | Wedstrijden

Wind. Heel veel wind stond er op de dag van de eerste editie van Haal op Gelijk in Harderwijk. In het hele land waren festivals afgelast en de sloeproeiwedstrijd in Urk kreeg een andere route die niet over het IJsselmeer voer. De wedstrijd in Harderwijk ging (gelukkig) gewoon door. Wel werd een bocht uit parcours aangepast waardoor er nu ongeveer een kilometer minder geroeid hoefde te worden. De wind was ook reden voor een aantal ingeschreven deelnemers om af te zeggen. Jammer, want de wedstrijd bleek zeker de moeite waard!

Harderwijk 2019

Harderwijk 2019

De start was vlak voor het Dolfinarium, in de luwte van de boulevard. We gingen als laatste van start, zo’n 10 minuten na de eerste sloep. Al snel na de start kwamen we op het open water in de vaargeul naar het Veluwemeer. Dat was gelijk een heftig begin. Hoge golven en heel veel wind. Na het eerste stuk zijwind hadden we de wind mee naar het Veluwemeer. Om de boeien heen en aan de andere kant van het water vol tegen de wind in richting de eilanden van Knarland. Onder de brug kwamen we nauwelijks vooruit, maar tanden op elkaar en doorzetten. We konden even op adem komen in de luwte van de eilanden, maar daarna was het weer volle bak om de oversteek te maken naar Harderwijk. Inmddels doorweekt van het buiswater mochten we voor het Dolfinarium langs en begonnen we aan de tweede, kortere ronde. Veel van de concurrentie hadden we inmiddels al ingehaald en we wisten wat ons het tweede rondje te doen stond.

In de tweede ronde hadden we al snel de als eerst gestartte sloep van de organiserende vereniging, de Mac, in het vizier. Een aantal van de achtergebleven sloepen was ondertussen al door de waterpolitie uit de race genomen vanwege de harde wind en hoge golven. We liepen goed op de Mac in en gingen tot het uiterste om de oversteek over het open water zo snel mogelijk te maken. Uiteindelijk hebben we ze net niet te pakken gekregen, maar dat mocht de pret niet drukken. Afgepeigerd kwamen we als tweede sloep over de finish. Onder het genot van de zangtalenten van de enige echte “Miss Vis” kon het bier opengetrokken worden.

Harderwijk 2019

Harderwijk 2019

Na de eerste biertjes werden we door de organisatie samen met de andere sloepen terug gesleept naar de haven waar we konden kranen. Gert Jan zal er de volgende keer aan denken om het touw van de sloep achter ons wel vast te maken aan onze boot… Na het kranen stond er een heerlijke pastamaaltijd met gerookte zalm voor ons klaar in de feesttent. Daar bleek uiteindelijk ook dat we zowel eerste als snelste waren geworden. Een mooie afsluiter van deze eerste editie van Haal op Gelijk.

Dank aan de organisatie en speciaal aan onze instappers Henk (van Tata) en Geertje (van de Mac). De eerste trofee van Haal op Gelijk in Harderwijk gaat mee naar Haarlem!

Overige berichten

Slag om Hulckesteijn 2022

Slag om Hulckesteijn 2022

14 mei 2022 Zaterdagochtend 8 uur We vertrekken met de twee teams vanochtend vanaf de bouwschuur. Even samen een bakkie en een stroopwafel. Ondertussen staat Mooie Nel al in al haar mint-turquoise schoonheid te popelen op de trailer van de Haarlemmerhout. Zelf ben ik...

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Training op de Nieuwkoopse Plassen

Wat doe je als je niet mag trainen tijdens de lockdown? Eenpersoons roeibootjes op de Nieuwkoopse Plassen huren bijvoorbeeld. Het was even zoeken om in het winterseizoen genoeg bootjes te vinden die in het water liggen, maar het lukt om er tien te huren. Op...

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Terugblik: Jersey – Carteret 2019

Donderdag 25 juli 2019 Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de HJC, beginnen de dag met een bak koffie en knopen de trailer met de Haarlemmerhout achter de gloednieuwe auto van Marc. Ook Eveline, de enige dame tussen de verder uit Haerlemse Heeren bestaande groep, is...