20 jaar sloeproeien in Haarlem

16-09-2017 | Nieuws

Als je jarig bent, geef je een feestje! En Sloeproeivereniging Haarlem wilde een onvergetelijk feestje, inclusief de eerste sloeproeirace op Haarlemse wateren. Bij dat idee werd ‘De Hel van de Nel’ geboren, die onvergetelijke herinneringen heeft achtergelaten op 16 en 17 september.

Met onvermoeibare leden is maandenlang gewerkt aan de voorbereidingen van ‘De Hel van de Nel’. Er is vergaderd, getimmerd, geknipt, geplakt, gezaagd, geschreven, gebeld, getekend, berekend, afgestemd, geïnformeerd, en nog veel meer. De laatste weken werd de hele vereniging betrokken bij de voorbereidingen, want een race organiseren, inclusief dagprogramma voor alle aanwezigen en een knallend feest, daar gaat heel veel tijd in zitten.

Het resultaat was een groot succes, met 200 enthousiaste deelnemers en 13 sloepen die de eerste sloeproeiwedstrijd in Haarlem hebben geroeid. Niet zomaar een wedstrijd, maar de enige in Nederland waar je met carbid schoten werd gestart, waar je het avondrood in roeide en waar de wedstrijdbekers zijn samengesteld van alle oude bekers die onze vereniging heeft gewonnen. De roeiers gingen het gevecht met elkaar aan op de Mooie Nel, het Spaarne en de grachten met in totaal 29 bruggen.

Bij de finish werden de sloepen luidruchtig onthaald door doedelzakspeler Marc Stoop en fans met drums, die tijdens het wachten op de sloepen een drum-clinic hadden gedaan. Bij elke finish kregen de roeiers een spectaculaire vuurgroet verzorgd door de vuurspuwers van de vuurgilde die in bootjes naast de grote drijvende letters stonden. De laatste sloep die binnenkwam, met de toepasselijke naam “De Brand”, kreeg een waar heldenonthaal.

Eenmaal gefinisht barstte het vurige Hel van de Nel feest los. Met een vuurkeuken, een groot kampvuur, vuurspuwers en een award show. Aansluitend werd gedanst op de vurige tunes van dj Crazy Crudesjev, de Cassette Band en Mr Skolnick en was het nog lang onrustig langs de Mooie Nel.

Deelnemers zeiden: “de leukste race die we in jaren hebben geroeid”, “het mooiste onthaal” “wat een goede sfeer”, “leuk kleinschalig”. De organisatie van de Hel van de Nel en het bestuur van Sloeproeivereniging Haarlem gaan in beraad om te kijken of het mogelijk is een variant op deze lustrumrace jaarlijks te gaan organiseren.

Kijk voor meer foto’s, film en verhalen op Flickr-logo   en Facebook-logo.

Lokaal, op de radio (zoek op HEIZA! ZATERDAG 16 SEPTEMBER 2017 OM 14:00, luister vanaf 37:30 en WEEKFINALE ZONDAG 17 SEPTEMBER 2017 OM 18:00, luister vanaf 39:20) en landelijk op roeien.nl zijn mooie reportages verschenen van De Hel van de Nel.

Helse Bekers Startschot Hel van de Nel

Stad Hel van de Nel Vuur spuwen Hel van de Nel

Overige berichten

Trossen los, seizoen 2020 is gestart!

Trossen los, seizoen 2020 is gestart!

De ALV is achter de rug, twee nieuwe sponsoren zijn aangetrokken, het bestuur is aangevuld met nieuwe bestuursleden en we hebben de eerste trainingen er op zitten. Het jaar 2020 is nu ook voor Sloeproeivereniging Haarlem begonnen! Sloepen te water, trainingen van...

Haal op gelijk in Harderwijk 2019

Haal op gelijk in Harderwijk 2019

Wind. Heel veel wind stond er op de dag van de eerste editie van Haal op Gelijk in Harderwijk. In het hele land waren festivals afgelast en de sloeproeiwedstrijd in Urk kreeg een andere route die niet over het IJsselmeer voer. De wedstrijd in Harderwijk ging...

Harlingen-Terschelling 2019

Harlingen-Terschelling 2019

Dit jaar waren de mannen van sloeproeivereniging Haarlem weer aan de beurt om de bekende HT race te mogen roeien. Ongeveer 33 kilometer afzien van Harlingen naar Terschelling over de Waddenzee. Op vrijdag 31 mei was het dan zover. De dag begon ontspannen. Rustig...