TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Zwolse Grachtenrace 17 juni 2017

Zwolse Grachtenrace 17 juni 2017

15,15 km sloeproeien over het Zwarte Water en door de grachten van de oude vestingstad, dat is de Zwolse Grachtenrace. Een grachtenrace waarbij we onder de bruggen kunnen blijven roeien en waarvoor vele bezoekers en bewoners van Zwolle even stil blijven staan als ze toevallig over de brug de gracht passeren.

Dit jaar was het een droge, aangename dag (vorig jaar veel regen) met een matig windje. De locatie voor ontvangst van alle roeiteams was verplaatst naar de overkant, waar een mooi grasveldje lag en we prachtig uitzicht op de stad hadden met een restaurant die ons kon voorzien van alle gemakken. En net als eerdere keren, verliep ook het traileren op rolletjes. Top organisatie!

De Icterus is vaak een van de snellere sloepen in het veld en daarom startten de dames als laatste en, omdat er een oneven aantal sloepen meedeed, alleen in de rij. Heerlijk! Alle ruimte en klaar voor de jacht op de sloepen voor ons. Tijdens ons eerste rondje (tegen de klok in) om de stad hebben we helaas geen andere sloep gezien, en konden zo in ieder geval lekker doorroeien. Eenmaal op het Zwarte Water kon je het tellen van de andere stuurmannen en –vrouwen goed horen en liepen we in op de sloepen voor ons. We passeerden een paar sloepen en dankzij de strakke ronding, dankjewel Edwin, bij het keerpunt, ook een mooie inhaalslag aldaar. Vervolgens nog zo veel mogelijk sloepen proberen in te halen op het brede water, voordat de smalle grachten weer in gevaren zou worden.

Het slot van de race bestaat uit twee rondjes (met de klok mee) rondom het centrum van Zwolle, waarbij op delen niet ingehaald mag worden. Dat betekende een stevige intervaltraining voor de dames. Het was echt stoppen, starten, langzamer, aanzetten, inhouden, afstoppen, riemen omhoog, drinken, ‘gas erop’ en doorgaan! De meeste stuurlui waren welwillend en lieten ons passeren. Natuurlijk wel langs de buitenzijde waarvoor extra meters moesten worden afgelegd..

Met een top stuurman, en ogenschijnlijk onvermoeibare dames, hebben we goed gepresteerd. Veruit de snelste tijd neergezet (1:34:44 uur) van alle dames in het klassement en 7e in het eindklassement (op wattage, 51,72W).

De heren mochten in de middag roeien. De weersvoorspellingen waren zonnig, maar niemand vond het vervelend dat de zon niet doorbrak. Doorweekt van het zweet waren alle roeiers toch al van alle inspanningen. De heren startten in de Haarlemmerhout ook bijna als laatste en hadden een vergelijkbare uitdaging als de dames voor zich. Dezelfde stuurman zat aan boord, dus die kende de route op z’n duimpje en de kneepjes van het vak. Wij, van de Haarlemse Sloeproeivereniging, kunnen dan ook zeggen dat de beste stuurman niet aan wal staat, maar in onze sloepen! Vakkundig loodste hij de Haarlemse heren, die versterkt waren met een man uit Utrecht en IJmuiden (dank heren!), over de Zwolse wateren.

De heren roeiden sterk en haalden meerdere sloepen in. Sommige herensloepen raakten flink met elkaar in de clinch, waardoor doorroeien niet meer mogelijk was en ze gebroederlijk naar de kant afdreven, maar niet de Haarlemmerhout! Zij trokken aan de riemen, luisteren aandachtig naar hun stuurman en bleven zich maximaal inspannen totdat de toeter het signaal gaf dat ze over de finish waren. In hun 1e klasse, eindigden ze als 4e, in 1:31:44 uur en met een vermogen van 73.98 Watt.

Zwolle bedankt! We hebben genoten en kijken met z’n allen alweer uit naar de volgende grachtenrace.