TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Vuurtorenrace Urk 3 juni 2017

Vuurtorenrace Urk 3 juni 2017

De Icterus wordt ingezet voor de Vogalonga in Venetië, dus de Epoxydus wordt uit de TATA stal gehaald. Dankzij het strakke schema van Wendy arriveren we stipt op tijd bij de kraanplaats en liggen we in no-time klaar voor het havenkantoor.

Ondanks de slechte voorspellingen zijn de weergoden ons goed gezind. De regen valt niet tijdens maar voor de start en het verwachte onweer blijft gelukkig uit. De beruchte wind en golfslag waar Urk om bekend staat, wordt nu ineens een brandende zon, spiegelglad water en gebrek aan een verfrissend windje.

Voor deze race hebben we twee geheime wapens ingezet. De eerste is het HT motorblok, ook wel bekend onder de naam Harry en Diederik. Het tweede geheim is onze kleine reserve stuurman, Roald. Hij is voor de pep-talk onderweg en de waarschuwende roep richting de sloepen die we inhalen.

En inhalen doen we! Vanaf de start tot de eindstreep zijn we niet bij te houden. Voordat we de haven uit zijn, liggen we al een halve lengte voor op Twéres 2. In de vaargeul halen we de eerste sloep al in en richting de windmolens volgen er nog verscheidene sloepen, zowel dames als heren. De uitroep van Roald bij elke inhaalmanoeuvre, te weten; ‘Let op, we halen jullie in!’ wekt bij ons een glimlach en bij de tegenstanders een lach op, al zijn sommige daarvan een beetje zuur en zuinig.

Dankzij de tactiek van Arnold wordt aan de eind van de race nog razend spannend. Voor het binnenlopen van de haven halen we nog twee boten in door slim en strak de boeien te ronden en bij de eindstreep halen we nog alles uit de kast en finishen we nipt voor nummer 16.

Tja, en daarna wachten op de uitslag. Dat duurt even! Er schijnt een klein onderzoek te zijn aangaande een aanvaring tussen twee sloepen? (Je zou toch denken dat het IJsselmeer groot genoeg is!) En bovendien worden de winnende nummers bekend gemaakt van de loterij. Daarbij zijn heel wat prijzen te winnen en het duurt behoorlijk lang voordat deze uitgereikt zijn. Ondertussen genieten wij van de zon met daarbij gebakken kibbeling, patat en rode poon en de nodige drank.

De 15,83 kilometer hebben we in 1:37 uur geroeid. Een roeisnelheid van 2,7 m/sec. Niet slecht, maar helaas niet klassementswaardig.  Maar niet getreurd, we kunnen terugkijken op een leuke, geslaagde roeidag in het sfeervolle dorp Urk.

(met dank aan Mary-Ann voor het verslag en Gijs v.d. Plas voor gebruik van de foto)