TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Slag om Makkum 23 september 2017

Slag om Makkum 23 september 2017

Wedstrijden in Friesland worden gekenmerkt door rietkragen en rietkragen. Uitzonderingen hierop zijn de HT en Makkum. Die worden gekenmerkt door golven tegen, golven over stuurboord of golven over bakboord. Als je geluk hebt, kennen ze ook golven mee.

Maar wat schets onze verbazing als we over de afsluitdijk naar Makkum rijden, er zijn geen golven. Het IJsselmeer ligt erbij als een spiegeltje. Dat betekent dat de bemanning die 15 km in 1,5 uur moet kunnen slechten. Het IJsselmeer is breed zat geen bruggen, geen oponthoud gewoon lekker knallen.

We starten tegelijk met de Vecht. Zolang we bij deze jongens in de buurt kunnen blijven doen we het goed. Wat heet in de buurt blijven? We lopen na de start zelfs uit op deze kromhoutwhaler, dus dat gaat goed. We gaan de Hubert Jans inhalen. Wie zei er ook al weer dat er geen oponthoud zou zijn op het IJsselmeer? We worden klem gevaren tussen een boei en de Hubert Jans. Lekker dan, de boten komen tegen elkaar aan, er wordt gevloekt en er worden verwijten gemaakt. We trekken ons er langs aan het dolboord en pakken de riemen weer op.

De Vecht ziet zijn kans en ligt naast ons. Voordat we op snelheid zijn liggen ze voor ons. Het ritme herstelt zich en we klampen aan. De boeien worden gerond en op de terug weg naar de haven beginnen we sloepen in te halen. Okay, de Azorean High en de Yellow Fin moeten we laten lopen maar de rest moet voor ons zijn.

In de vaargeul naar Makkum toe wordt het druk en op een gegeven moment varen we zelfs vier dik. We naderen de finish maar vlak voor de laatste bocht ligt er een groot jacht dwars in de vaargeul. Wie zei dat er geen oponthoud was bij wedstrijden op het IJsselmeer? Het is wel een mooi gezicht voor de foto’s maar als je in het schuimende en kolkende schroefwater roeit heb je daar andere gedachten over. Nog een klein eindje en we glijden over de finish.

We hebben er 1:30:54 over gedaan en zijn 7 de algemeen en 4e in onze klasse geworden. Een mooie prestatie en het biertje na afloop smaakte weer voortreffelijk. Volgende week Langweer!

Met dank aan Marcel voor het verslag en Daan Daantje voor de foto.