TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI & DO 19.30

Slag om de Zaan, 21 april 2018

Slag om de Zaan, 21 april 2018

De gehele week waren de weerberichten uitstekend, de zaterdag zou een zonovergoten dag worden. Liters water gingen mee om te koelen, de drogist was zonnebrand leeggeroofd om er maar voor te zorgen dat we niet een 4e maal tijdens de slag zouden sterven!

Vanuit Haarlem vertrokken ‘s morgens vroeg twee heren teams met de schuit van Jaap. Daarachter de twee sloepen: de Haarlemmerhout en de Epoxydus. De zon scheen al stevig, en de temperatuur liep al goed op. In Zaandam werd een mooie plek gevonden aan de kade bij de oude Verkadefabriek.

De Epoxydus startte als 1e Haarlems team gelijk met de Laura G, zes tegen acht, beide een Kromhout whaler. Met zes mannen heb je natuurlijk minder kracht, maar ook minder gewicht.

Al voor het eerste keerpunt was de strijd geslecht. De Laura G lag al op 50m achterstand! Door het stevige slagtempo liep de sloep mooi door het water en al gauw haalden we andere sloepen met bosjes tegelijk in. Jan stuurde ons rustig en zeker langs de andere teams, ons aansporend om nog even voor de bruggen nóg een sloep in te halen. Of even een extra drink pauze om niet in een mikado gevecht met een langzamere sloep te eindigen.

Vlak voor de finish haalden we nog een laatste sloep in en zette aan voor de eindsprint. Het geeft toch echt een kik dat je met zes man zoveel sloepen kan inhalen. Door de bochtige Zaan en vele gebouwen langs het water was het wisselend verstikkend heet, tot heerlijk verkoelend bij tegenwind. En bij de finish hebben we de vele sloepen na ons zien binnen komen.

De fles schippersbitter smaakte goed en het zonnetje voelde nu toch een stuk aangenamer dan tijdens de wedstrijd. De heren 6 pakte in hun klasse de 1e plek, maar toch hopen we dat we een volgende race in een klasse zijn ingedeeld waar we meer competitie hebben.

 Met dank aan Anne voor de tekst.