TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI & DO 19.30

Roeiraces Grou en de Woude, 28 april 2018

Roeiraces Grou en de Woude, 28 april 2018

Zaterdag 28 april 2018, de dag van de 20e Roei Race Grou. Een race en HT-training van ongeveer 20,75 kilometer, die ons door Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ voert. Bij deze race komt het aan op kracht en uithoudingsvermogens van de roeisters en kundigheid en tactiek van onze stuurman Edwin.

De wekker staat op een onmogelijke tijd zo na Koningsdag: 6:00 uur uit de veren! De vertrektijd vanaf Amphitrite is namelijk half acht, om op tijd in Grou aan te komen voor het kranen. Na de vlotte heenreis ligt de Icterus razendsnel te water. Nu is het wachten in het waterhostel ‘Oer ’t Hout’ op het palaver en op ‘onze vaste invalster’ Tineke.

Om twaalf uur valt het eerste startschot. Om de twee minuten starten er twee sloepen. Na vierendertig minuten wachten, gaan de Icterus en de West Arvada over de startlijn. Het is al gelijk een krachtmeting om voor de West Arvada te komen en te blijven. De race is zwaar en moeizaam. Omdat het door een natuurgebied voert, horen we weinig bemoedigende toeschouwerskreten. Het draait niet lekker in de boot. Edwin zweept ons op en telt zich een ongeluk om het ritme in de slagen gelijk te houden. We halen diverse sloepen in, maar de West Arvada hijgt in onze nek en ongeveer twee kilometer voor de eindstreep worden we geklopt door deze diesels. Dat worden waardige tegenstanders over twee weken. Terschelling is tenslotte hun thuisbasis en trainingsgebied.

Na twee uur, negentien minuten en zesendertig seconden komen we over de finishlijn. Een halve minuut na de Terschellingse dames. We hebben het hoofd moeten buigen voor ze. Dat doet zeer! Tineke geeft haar ongezouten mening over de indeling van de sloep. Onder het nuttigen van bier en zoutjes bespreken we haar bevindingen en komen tot de slotsom dat we inderdaad moeten gaan schuiven in de bezetting voor de HT-race.

We wachten niet op de prijsuitreiking maar gaan ietwat gedesillusioneerd richting Haarlem. Thuisgekomen lezen we de uitslag. Vierde tijd geroeid in de Hoofdklasse Dames. Dit resulteert in een twaalfde en tevens laatste plaats in deze race en klasse. Het was een race die ons aan het denken heeft gezet en onze HT koorts en kriebels flink heeft aangewakkerd.

Nu vraagt u zich als volhardende lezer misschien af waarom dit verslag over de dames gaat en er heren op de foto staan? Welnu, de heren hebben besloten dichter bij huis een voor hen nieuwe race uit te proberen: roeisloepenrace de Woude. Hier zijn de heren zeer succesvol geweest, want ze gingen er met de eerste prijs  vandoor. Onze sterke heren doen dit onderhand bijna wekelijks, want in Utrecht hebben ze na een herberekening ook al de speedcup binnen gehaald. Het wordt dus bijna saai om hierover te schrijven ;-).

Met dank aan Mary-Ann voor de tekst en Erik voor de foto.