TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Liwwadster rondje Leeuwarden, 27 oktober 2018

Liwwadster rondje Leeuwarden, 27 oktober 2018

Donderdag: we hebben al twee instappers en nog is de boot niet vol. Het belooft ook nog eens een regenachtige, koude dag te worden. En we gingen er toch heen omdat de race meetelt voor de grachtencup 2019?! Ik zeg afblazen; het zal nu toch een beroerd wattage worden. Op het laatste moment stapt toch GJ nog in. Nu moeten we wel.

Zaterdagochtend: het weerbericht blijft slecht. Onderweg ook best wat buitjes. Voor de start leggen we de boot onder een brug, lekker droog. Daar denkt de brugwachter anders over.

De start: we hebben startnummer 1, dat is fijn! De spreekstalmeester denkt dat we er wel zin in hebben, we zijn tenslotte tweede geworden met de grachtencup van dit jaar. Ja, wrijf het er nog maar eens in. De Polyester uit Aalsmeer werd eerste, met het beste wattage van drie van de vier grachtenraces bij elkaar opgeteld.

Het begint hard te regenen maar we knallen er als vanouds vandoor. Nog even een stukje in het zog van de Snurk, die naast ons startte, maar daarna helemaal op eigen kracht. We zijn begonnen aan een niet te lange race van 15 km, met best wel wat bruggen. Hier zijn we goed in.

Ik voel me sterk vandaag, het stopt met regenen, de boot loopt strak, en ja natuurlijk wel de twee instappers op boeg. Ed en Lars hebben gelukkig geen enkele moeite met ons slagtempo 38. Fijn. Wel moeten ze nog wat wennen aan de Harlem Shuffle: boeg pakt na een brug de slag als eerste op zodra het kan. Maar bruggen genoeg hier, dus dat slijt er snel in. Lars is trouwens een local. Hij roeit als enige man bij vrouwenteam Mata Hari uit Leeuwarden, maar mag met wedstrijden nooit met ze mee doen. Hij weet Ed, onze stuurman, bij elke brug en bocht te vertellen wat er achter te verwachten is in deze voor Ed nieuwe race. Ons geheime wapen, man of the match!

Mijn horloge laat elke kilometer keer op keer zien dat we goed harder gaan dan 10 km/u. Ik denk even dat het de stroming is, maar het hele Liwwadster rondje knallen we zo door. We zijn het dus echt zelf!

We zijn weer thuis. En dan komt de uitslag… 93,2 watt en daarmee 11 watt meer dan wat de Polyester vandaag heeft geroeid. De race om de grachtencup 2019 is hiermee officieel begonnen, 1-0 voor de Haarlemmerhout. BAM!

Met dank aan Erik voor het verslag.