TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Langweerder Sloepenrace 30 september 2017

Langweerder Sloepenrace 30 september 2017

Opnieuw naar Friesland, deze keer met de Haarlemse heren en dames. De bestemming is voor mij, en vele anderen vooral bekend van het zeilen en het feesten: Langweer. Maar deze keer geen wind die ons zal voortbewegen. Pure spierkracht, daar moeten we het mee doen!

Het is een vrolijke boel met al die gekleurde sloepen en teams op het water. Een waterig zonnetje en weinig wind beloven een mooie race. Bij de ingang van de smalle haven vindt de start 1-voor-1 plaats, met 60 seconden tussen elke sloep. De dames eerst en iets later de heren. Als laatste damessloep startten onze dames in de Icterus. Onderweg eerst open water, daarna vooral vaarten. Enkele zeilschepen voeren op hun zeilen of op de motor langs, evenals een paar andere boten. De rest van de boten ligt waarschijnlijk al winterklaar te wachten op de het volgende vaarseizoen. Maar voor ons is het nog lang niet klaar…

Eerst trappen tegen die voetenbankjes, goed blijven hangen aan die riemen en dat zo’n 33 keer per minuut. We zien riet, rietkragen, drie bruggen en een paar boeien onderweg. Voor de meesten van ons is dit saai en daarmee vooral een strijd met onszelf en een uitdaging om alles te blijven geven. Gelukkig ook een paar sloepen voor ons om in te halen. De race voelde zwaar: alsof het water stroop was (tegenstroom / ondiepte). En wat bij de start een beetje wind leek, werd meer wind en van een klein beetje miezer, werd het echte regen. De laatste 20 minuten waren keihard werken tegen de wind in met dikke, koude druppels die tegen ons aangesmeten werden. Golfjes erbij en een kleine ophoping van damessloepen voor ons. In die laatste 2 km nog 8 sloepen ingehaald, dat voelde goed! Tussen d hoofdklasse dames zijn we op de 10e plek geëindigd.

De heren hadden door hun latere start nog meer pech met de regen en wind. Dat heeft ze er niet van weerhouden om hard te roeien en zelfs op de 3e plek in hun 1e klasse te eindigen. Aan boord van de Haarlemmerhout wel geïmporteerde krachten van Lars uit Leeuwarden, bedankt Lars!