TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI & DO 19.30

Kameleonrace Terherne, 30 juni 2018

Kameleonrace Terherne, 30 juni 2018

06:00 uur, daar gaan we weer. De wekker vroeg gezet en samen in de auto naar Friesland. Op de rotonde (welke?) van Joure rijden we verkeerd, maar nemen de eerstvolgende afslag voor een sight seeing tour. Lekker op de steiger delen we de koffie met daarbij natuurlijk de befaamde Toepoel cake. Na enige tijd wachten zijn we uiteindelijk compleet en doen we nog een bakkie met bananencake. Dát hebben er een aantal geweten. Deze hebben de hele race banaan gegeten..

De tijd verstrijkt en de spanning stijgt. Edwin dirigeert ons naar de sloep. Ook nu zitten we in een v.d. laatste startgroepen. Uitdrijvend gaan we naast De Vecht over de startlijn. Zij met acht, wij met z’n zessen. Kunnen ze eindelijk eens winnen. Tot aan het eiland (1e keerpunt) houden we ze aardig bij, maar daarna moeten we ze laten gaan. Al snel zijn de Snurk en Moby Dick in de achtervolging. De brug passeren we zonder kleerscheuren en dan begint de race past echt.

Vol in de wind. Achter de dijk was er niet veel van te merken, maar na 200 m van de brug staan er aardige golven en gaat buiswater spat over het dolboord. Tanden erin een doorgaan. Nu is de Evert Deddes in de achtervolging en deze roeiers moeten aardig hun best doen om ons voorbij te komen. Dan halen wij de Bergenvaarder in. Edwin heeft even woorden bij de Cicade met een motorsloep. Die hindert ons en vaart aan de verkeerde kant van de vaargeul. De schipper besluit toch maar om even het gas eraf te halen en eieren voor z’n geld te kiezen.

Op naar de eerste haakse bocht. De wind is nu een stuk minder en dat is te merken. De temperatuur in de sloep loopt op. Bij het volgende keerpunt pakken we nog een sloep en nu gaat het windje mee. Even bijkomen. Het wordt drukker en drukker met sloepen. Leuk, brengt een beetjes spanning in de boot. Vrije doorgang tot de brug roept Ed. Da’s mooi. Maar nee hoor, vlak voor de brug halen we “nog even” de Dorus Rijkers in. En zie daar, da’s Harrie?!

Dan halen we nog de Onrust in of was het nu andersom? Enfin de klad komt er een beetje in en het tempo daalt iets. De motivatie keert terug zodra we vlak voor het eiland weer sloepen gaan inhalen. Nu kan de bingokaart op tafel! Met het windje in de rug passeren we door een mooie stuuractie van Ed de Hjoed ’N Makkie 5.1%. Maar die geven zich niet zomaar gewonnen! Tegen de wind zijn ze toch sneller en langzaam komen ze dichterbij. Op het laatste stuk naar de finish wordt het pas echt druk met sloepen maar tegen de wind in is inhalen geen kattenpis. Moe maar voldaan finishen we.

Eerst een frisse duik en een pilsje. Hé daar zwemt een walrus oh nee het is Jaap. Op terugweg van de verjaardag van zijn zoon wipt hij even aan om een biertje te doen en duik te nemen. Gezellig!

Maken we kans op een prijs? Iedereen heeft het gevoel van wel, we hebben tenslotte zoveel sloepen ingehaald. Daarom besluiten we te wachten tot de prijsuitreiking. Nee hoor, het is wéér een “Fries” feestje.

Het was weer een mooi spektakel! Terherne bedankt!

Met dank aan Dennis voor het verslag.