TRAININGEN: DAMES DI & DO 19:30 EN ZA 10:00 | HEREN MA, DI, WO & DO 19.30

Grachtenrace Amsterdam 7 oktober 2017

Grachtenrace Amsterdam 7 oktober 2017

Helden! Dat zijn alle roeiers en stuurlui die deze lange race door de regen en met wind hebben volbracht. Daarnaast, niet te vergeten en onmisbaar: alle fans op de route die onze drie teams van Sloeproeivereniging Haarlem hebben aangemoedigd.

De Epoxydus startte als eerste, met de Haarlemmerhout op één minuut erachter. De roeiers (7 heren, 1 dame) in de Epoxydus hoopten de heren uit de Haarlemmerhout voor te kunnen blijven tot aan de Amstel. Dit lukte! Dit lukte zelfs tot voorbij het keerpunt bij de boei op de Amstel. De Icterus met de dames had al meerdere sloepen ingehaald voordat ze de Amstel op draaide.

Deze grachtenrace kenmerkte zich met weinig opstoppingen en vooral veel kilometers: 24,55 km(!). Amsterdam stond bekend om de opstoppingen in de grachten, maar met deze nieuwe route, in combinatie met het slechte weer, was het lekker doorroeien.

Ter hoogte van de Herengracht 502, de ambstwoning van de burgemeester, hielden alle boten even stil met een ‘roeierssalut’. Geen geschreeuw, geen inhaalacties. Wel de riemen omhoog, muts of petje af van de stuur en sommigen wierpen zelfs bloemen op de kade vanuit de sloep. Een prachtig eerbetoon aan de onlangs overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Na de race waren de ervaringen heel divers, variërend van “saai” tot “niet zo’n sterke race” tot “heerlijk geroeid, ging beter dan vorige week in Langweer!”. Onderweg zagen de roeiers van de Haarlemmerhout een medische noodsituatie  bij het passeren van een sloep. Dit heeft de roeiers geraakt en zij kwamen, mede door de regen, bedeesd over de finish.

Bij het schrijven van dit verslag is alleen de voorlopige uitslag bekend. Helaas geen prijzen voor de Haarlemse teams. Kijk voor meer foto’s en video’s op Flickr-logo.